Life Coaching

 

Life Coaching is heel geschikt voor je als je merkt dat je op sommige vlakken in je leven vast loopt, maar je voelt dat echte therapie niet nodig is. Je botst misschien op blokkades die ‘niet erg’ genoeg zijn voor therapie, maar toch wel aandacht zouden kunnen gebruiken. Dan is Life Coaching de ideale vorm voor jou.


Wat kan een Life Coach voor je doen? (10 doelen)

  1. 1.Je functioneren verbeteren, zodat dit aan de behoefte van je eigen leven voldoet.

  2. 2.Je eigen betrokkenheid en inzet voor je leven stimuleren.

  3. 3.Vaardigheden en mogelijkheden ontwikkelen.

  4. 4.Je leven een beetje gemakkelijker maken. (Door o.a. te leren op tijd te rusten, fouten te mogen maken en zachter en minder oordelend te worden voor jezelf)

  5. 5.Je uitdagen om zo goed en onafhankelijk mogelijk te functioneren.

  6. 6.Je levenskwaliteit verhogen door je hulpbronnen te maximaliseren.

  7. 7.Constructieve Relaties met je omgeving uitbouwen.

  8. 8.Het gebruik van je tijd maximaliseren zodat je meer bereikt met minder inspanning.

  9. 9.Ondersteuning bieden om vooruitgang aan te moedigen.

  10. 10. Stimuleren van ‘goede’ prestaties en verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen. M.a.w. meer gedrag kunnen tonen waar je achteraf trots op kunt zijn!


Is Life Coaching iets voor jou?

Ja, als je echt zin hebt om zelf concrete actiestappen te ondernemen voor verandering. Het ‘werk’ gebeurt vooral in je eigen leven, tussen de sessies door. Je krijgt huiswerk, tips en opdrachten mee, en kunt alleen maar vooruitgang verwachten als je deze ook echt uit probeert. De technieken en opdrachten kan je dan in je eigen omgeving toepassen met de bedoeling zo meer en meer je eigen coach te worden. Op basis van je ‘persoonlijk werk’ thuis kan je dan de frequenties van de sessies zelf bepalen, variërend van 1 sessie per week tot ongeveer 1 sessie om de 2 maanden.

Nee, als je merkt dat je problemen toch ernstiger zijn en er bijvoorbeeld ook sprake is van trauma. Dan verwijs ik je eerder door naar mijn therapeutische aanpak. Deze is qua instelling wel hetzelfde (je zult ook concrete acties moeten doen en huiswerk opdrachten mee krijgen) maar ik zal je vooral meer tijd geven, iets minder doelgericht zijn en ook plaats maken voor trauma verwerking.

Nee, als je eerder op een punt in je leven staat waar je vooral op verhaal wilt komen. Wil je jouw verhaal kunnen doen in alle rust en heb je tijd nodig om uitgebreid stil te staan bij wat er aanwezig is/was in je leven, dan kan je beter kiezen voor explorerende cliëntgerichte gesprekstherapie. Wij verwijzen dan eerder door naar een cliëntcentered therapie of een psycho analyse. Deze vormen van therapie kunnen ook zeer helend zijn indien je hier behoefte aan hebt.


Het Coaching Proces:

Een Life Coaching beginnen, is niet altijd gemakkelijk. Het vereist hard werken en kan confronterend zijn. Het is een pad dat soms moeilijk en zwaar is en soms heel leuk en inspirerend. Als je voor Life Coaching kiest, kies je voor jezelf, het kan een mooi geschenk zijn, want je manier van met het leven omgaan, kan volledig anders zijn na dit proces.

Bij Life Coaching werk je dus harder dan de coach zelf, wat een groot verschil is met lichamelijke klachten. Een coach is namelijk geen genezer, maar eerder een stimulator. Hij/Zij schept een ondersteunende, niet-oordelende context waarin je nieuwe dingen leert en hierdoor gemakkelijker je eigen arbeid kan verrichten en meer kan leren steunen op je eigen mogelijkheden.